"> Alcofoto Forum fotograficzne :: Zobacz temat - Lampa studyjna  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampa studyjna
Autor Wiadomość
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-11-25, 20:53   Lampa studyjna

Panie i panowie, potrzebuje taniej, w zasadzie jak najtańszej lampy studyjnej, którą opłaca się kupić i nie jest totalnym badziewiem. Sprawa wygląda tak, że mam dostęp do porządnych lamp studyjnych i studia ogólnie, ale chcę być mobilna i szukam czegoś w miarę taniego, co zastąpiłoby lampę reportażową - mam leciwego Nissina Di620, który nieziemsko długo się ładuje i to mi najbardziej przeszkadza.

Na początek jedna (ewentualnie dwie) lampa i softbox by wystarczyły. Mam statywy i małe parasolki, ale nie jestem pewna co do mocowań. Mogę wstawić foto dla pewności, z obrazków w internecie to jest chyba najbardziej zbliżone.

_________________
saranowak.pl
 
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-25, 21:26   

Quantoom :) Wejdź na stronę - szukaj 300Ws :)
 
 
 
AFT -FlatEric


Sprz?t: 120 & 135 & SL
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 196
Wysłany: 2015-11-25, 21:37   

Mocowania w tej chwili są praktycznie dwa - 16 mm i mniej popularne 12 mm (jest jeszcze chyba takie większe 18 albo 20 mm, czy jakoś tak - ale to zupełna egzotyka). Wystarczy zmierzyć średnicę górnej części trzpienia statywu; zresztą znakomita większość lamp czy uchwytów może być zakładana na końcówki obydwu rozmiarów, więc nie powinno być proglemu. :)
 
 
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-11-25, 22:00   

A taka? Jedyne co udało mi się znaleźć w takiej cenie na ebay'u. W sumie jakbym zamówiła w jakimś Polskim sklepie to wychodzi jeszcze taniej.

Zaraz sprawdze te mocowania i wstawie foto dla pewności :D
_________________
saranowak.pl
 
 
 
AFT -Zenitarow 


Sprz?t: Canon
Imi?: Daniel
Wiek: 24
Dołączył: 15 Lis 2015
Posty: 76
Skąd: Żabnica
Wysłany: 2015-11-25, 22:16   

Mobilna w sensie chcesz tego w plenerze używać? :)
_________________
"Jest ju? wszystko...
Wódka - popitka - kieliszki
...jak ma?o potrzeba, ?eby by?o wszystko"
 
 
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-11-25, 22:25   

Kiedyś chciałabym, ale nie jestem pewna, czy do każdej lampy można dokupić akumulator. Jestem totalnie zielona jeśli chodzi o sprzęt studyjny ;)

Póki co chcę mieć coś, co mogę zabrać do klienta albo rozstawić u siebie w domu awaryjnie (mam tła i inne pierdoły), bo chcę się skupić głównie na sesjach w plenerze z naturalnym światłem. Ostatnio miałam robić sesje w plenerze dziewczynie z jej jaszczurkami i wężami, ale pogoda była do kitu, więc umówiłam się na zdjęcie w jej domu chcąc nie chcąc musiałam używać reportażówki, co było mordęgą głównie ze względu na czas ładowania między błyskami i zbyt małą moc.
_________________
saranowak.pl
 
 
 
AFT -Zenitarow 


Sprz?t: Canon
Imi?: Daniel
Wiek: 24
Dołączył: 15 Lis 2015
Posty: 76
Skąd: Żabnica
Wysłany: 2015-11-25, 22:41   

Czy ja wiem czy do studia potrzebna jest duża szybkość ładowania :)
_________________
"Jest ju? wszystko...
Wódka - popitka - kieliszki
...jak ma?o potrzeba, ?eby by?o wszystko"
 
 
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-11-25, 22:53   

Przy zwierzakach, a tym głównie chcę się zajmować - jak najbardziej. Nie mówię, żeby strzelać 10 razy na sekundę, ale przy pełnej mocy moja reportażowa potrafi ładować się nawet kilka sekund, a to już stanowi pewien problem.
_________________
saranowak.pl
 
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2015-11-26, 09:20   

W plener to musisz kupić najlepiej Dual Power - z Q też nie są drogie jakoś szczególnie. Tylko w plenerze potrzebujesz MOCYYYYYYY zwłaszcza , jak chcesz walczyć ze słońcem :D
 
 
 
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-11-26, 13:48   

Nooo i dlatego na razie chcę coś zwykłego do domu :P Generalnie lubię naturalne światło i w plenerze staram się nie doświetlać niczego, ale kiedyś na pewno skompletuję sobie zestaw plenerowy dla urozmaicenia. Na razie chce coś awaryjnego, bo jak wspominałam, mam dostęp do ciężkiej artylerii tylko nie opłaca mi się jeździć na drugi koniec miasta po lampy na sesje i chcę mieć coś swojego.

A mocowanie mam takie:
_________________
saranowak.pl
 
 
 
AFT -FlatEric


Sprz?t: 120 & 135 & SL
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 196
Wysłany: 2015-11-26, 16:54   

16 mm plus gwint 1/4" - bezproblemowy standardzik.
 
 
AFT -Syra696 


Sprz?t: Canon
Imi?: Sara
Pomogła: 1 raz
Wiek: 24
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 465
Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2015-12-08, 12:17   

Super :OK Jestem tylko ciekawa, czy te moje liche statywy to utrzymają :D

Pytanie z innej beczki - czy ktoś z Was próbował kiedyś zasilać lampę studyjną UPSem? Jestem właśnie w trakcie zamawiania tych lamp i mam dylemat. Znalazłam bardzo tanio lampy Move 200 i Move 400 - razem za około 700zł. Niestety one nie współpracują z dedykowanym akumulatorem Quantuum (400zł) i żeby móc z niego korzystać musiałabym kupić lampę np. DP-300, które kosztuje w zasadzie tyle, co te dwie mniejsze plus oczywiście sam akumulator, a muszę jeszcze kupić softboxy.

W skrócie, dwie opcje: dwie lampy Move 200 i 400 bez akumulatora, lub jedna DP-300 z akumulatorem.

No chyba, że uda mi się znaleźć jakieś inne źródło zasilania np. wspomnianego UPSa z zimnym startem. Czytałam na internecie opine o takim rozwiązaniu i zdania są mocno podzielone: jedyni mówią, że nie działa, albo są problemy z użytkowaniem (coś o tym, że prąd z UPSa nie ma kształtu sinusoidy, tylko trapezu), inni mówią, że działa znakomicie, tylko się troszkę dłużej ładują. Nie chcę kupować w ciemno, więc jestem ciekawa, czy ktoś z Was korzystał z takiego patentu.
_________________
saranowak.pl
 
 
 
Dramer
[Usunięty]

Wysłany: 2017-07-08, 13:00   

Ja ostatnio kupiłem na Allegro lampę SOFTBOX (wraz z kompletem żarówek). Nie jest droga. Takie lampy chodzą teraz po 150 - 170 pln.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1003
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2017-07-14, 19:11   

Ciekaw jestem, czemu wszelkiej maści cwaniaczki, próbujący się w podstępny sposób zareklamować (nawet na tak spokojnym forum, jak to), najczęściej wybierają tematy o lampach błyskowych?
_________________
Swiat bez cycków bylby do dupy...
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2017-11-26, 16:41   

Swoją drogą lampa softbox .... nie widziałem . Ale nie śledzę nowości
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Skin modified by Alcofoto.pl
Fotografia slubna Łódz      Fotografia slubna Rzeszów
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14