"> Alcofoto Forum fotograficzne :: Zobacz temat - Mechanikownia  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanikownia
Przesunięty przez: barman_pl
2011-05-30, 23:16
Autor Wiadomość
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-02-03, 18:09   Mechanikownia

Jak w temacie. W sumie po to tu jestem :D
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-02-03, 20:57   

nieee no, czasem jeszcze z kim? pogadasz :hammer
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-02-03, 21:16   

:rotfl To te?. Ogólnie ciesz? si?, ?e czasami mog? pomóc. Szkoda, ?e na odleg?o??, ale zawsze co? :D
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-02-07, 19:14   

Ok. Zory ci?g dalszy.
Problem nr 1: Obiektyw nie ?apie niesko?czono?ci. Ostro?? ko?czy si? na oko?o 10m, dalej- opór- oczywi?cie w dalmierzu kontury si? nie zesz?y.

S? jeszcze inne problemy, ale te na razie pozostawi?.
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-02-07, 21:44   

Po pierwsze, odkr?? obiektyw i przesu? d?wigni? dalmierza (?e tak brzydko si? wyra??) palcem. Je?li dzia?a, tzn mo?na doprowadzi? do zej?cia si? plamek, to przyczyna tkwi oczywi?cie w obiektywie. Dobrze by by?o, ?eby? te? sprawdzi? na za?o?onym obiektywie, przy migawce otwartej na czasie B i przyk?adaj?c matówk? w miejsce kliszy, czy rzeczywi?cie to dziesi?? metrów odpowiada prawdzie, to znaczy, czy obiekt "ostry" wed?ug dalmierza, jest ostry rzeczywi?cie. Przypominam, ?e matówka musi by? szklana, starego typu, z jednej strony wypuk?a (taka, jak by?a w Zenitach E), a do ustalenia, czy obraz jest ostry, nale?y u?y? lupy. Je?eli wszystko si? zgadza, to znaczy, ?e co? blokuje dalszy wysuw obiektywu, a je?li nie, to znaczy ?e pier?cie?, którym kr?cisz ustawiaj?c ostro??, odkr?ci? si? i przesun?? wzgl?dem obiektywu, a ?ci?lej tej jego cz??ci, która si? wsuwa i wysuwa.
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-02-07, 21:50   

Wszystkie testy dobitnie wykaza?y, ?e winny jest popychacz dalmierza w obiektywie- tylko jak to naprawi?? Sprawdza?em z FEDem 5b- tam wynik jest ten sam- co robi?- szuka? nowego szk?a?
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
AFT -Preskaler 


Sprz?t: C 40D
Wiek: 70
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 375
Skąd: Krosno
Wysłany: 2011-02-08, 09:53   

Mo?e kto? rozbiera? obiektyw i z?o?y? ?le a mo?e si? przycina bo smar i opi?ki si? zastyg?y i blokuj?? Trzeba naprawi? szk?o. Rozebra? delikatnie i dotrze? do gwintu odleg?o?ci i sprz?gni?tego z nim pier?cienia. Oczy?ci?, nasmarowa? i z?o?y?. Powinno pomóc (chyba, ?e ?le sprz?gni?ty jest pier?cie? z gwintem (przeskok o jedn? bruzd??).
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-02-08, 10:05   

Z powodu zqstygnietego smaru (chyba) migawka w zorce odmowila wspolpracy. Pierwsza kurtynka migawki jakos spada, ale druga ma problemu , leci wolno i zatrzymuje sie jakis 1 cm przed zamknieciem, po kilku sekundach lub wstrzasie dobija do konca.
 
 
 
AFT -Preskaler 


Sprz?t: C 40D
Wiek: 70
Dołączył: 03 Lut 2011
Posty: 375
Skąd: Krosno
Wysłany: 2011-02-08, 10:09   

Z migawk? to ja si? poddaj?! Mechanik powinien co? doradzi?. :oops:
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-02-08, 14:22   

Marcolini --- na tamtym forum by?o dok?adnie opisane jak to ustawi? --- no niestety nie ma tam dost?pu { wci?? } --- b?dzie chyba musia? Grze? jeszcze raz to napisa? .


Filozof --- pu?? og?oszenie , ?e przyjmiesz taki obiektyw --- Zorka jak Zorka ale Fed to pewnie niejednemu po k?tach si? wala --- na pewno z naszego grona to barman i ?ledzik maj? --- mo?e komu? nie potrzebny i z ch?ci? odda .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-02-08, 17:05   

Wie?czys?aw- kolega ma zepsutego Feda! Dzi?ki za przypomnienie. Na razie odkry?em co? takiego- gdy do popychacza w obiektywie przyklei?em kawa?ek b?ony, to od razu zacz?? poprawnie wskazywa?- taka prowizoryczna (baaardzo) naprawa- bior? si? za zrobienie tego ?adnie, elegancko i trwale- chyba, ?e znajdzie si? lepsza metoda, bo ni jak nie mog? znale?? metody wyci?gni?cia tej cz??ci, a na pewno jest to mo?liwe, bo przecie? te szk?o identyczne z przodu wyst?powa?o w wersji do Zenita.

Marcolini- jak otworzysz plecy, to z do?u jest blaszka przykr?cona na 2 ?ruby- odkr?? j?, a po lewej stronie zobaczysz 2 ?ruby z nakr?tkami w kszta?cie czego? w stylu krzy?a- zabezpieczone jeszcze jedn? ?rubk?- jedna odpowiada za naci?gni?cie spr??yny jednej, druga- drugiej kurtyny migawki- u mnie pomog?o.Wydaje mi si?, ?e ta bardziej z przodu aparatu odpowiada za drug? kurtyn?.
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-02-08, 17:49   

Tak, oczywi?cie ?rubki, ale...

Poniewa? nie mam pod r?k? rozebranej Zorki, wi?c spreparowa?em z rysunków znalezionych kiedy? w internecie, co? takiego:

1. rozbierz aparat, zaczynaj?c od tych dwóch elementów



2. Po?wi?? odrobin? uwagi ?rubkom...



3. Zdemontuj os?ony zapobiegaj?ce prze?wietleniu (?rubki, które trzeba "by? mo?e" poluzowa?, trzymaj? os?on? ?rodkow?, t? z dziur? na klisz?)



4. Dosta?e? si? w?a?nie do ?ród?a problemu :rotfl



Jak ju? wyczy?cisz, to nie smaruj, z?ó? do kupy i dopiero wtedy ewentualnie skoryguj naci?g roletek. Przypuszczam, ?e smar (taki zielonkawy), który stosowano w aparatach, by? w Zwi?zku Radzieckim jedynym dost?pnym smarem, wyprodukowanym przede wszystkim z my?l?, o smarowaniu ?o?a armaty. Dlatego te? po wielu latach zamienia? si? w co? tak g?stego, ?e potrafi? zablokowa? najtoporniejszy nawet mechanizm. Pami?taj tylko, by wyczy?ci? (najlepiej wyka?aczk?) wszystkie przestrzenie mi?dzy z?bami, nie rozwalaj?c przy tym migawki.
 
 
AFT -2green 


Sprz?t: A300
Imi?: Micha?
Wiek: 31
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 557
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-28, 18:14   

Heloooo? :D

No dobra mam pytanie. Da si? zmieni? matówk? w zenicie ET. Konkretnie chcia?bym prze?o?y? t? z zenita 122. Patrzy?em w ?rodek i w sumie wygl?da to tak samo ale chyba jest to dosy? skomplikowane bo matówki wygl?daj? na zabudowane. Dla czego? Bo na zenku 122 lepiej mi si? ostrzy?o. Czy warto? Jakie przeciwwskazania? :)
_________________
"I have come here to chew bubblegum and kick ass...and I'm all out of bubblegum."
 
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-02-28, 18:53   

2gren --- a jaki sens w tym widzisz ? No chyba , ?e ten 122 mocno niesprawny .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
AFT -2green 


Sprz?t: A300
Imi?: Micha?
Wiek: 31
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 557
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-28, 19:33   

Docisk sie skopal kliszy i ciezko znalezc taki sam na wymiane. Poza tym miernik swiatla mi sie podoba w tym nowym zenicie :) Dla tego pytam czy jest sens, czy nie ma :)
_________________
"I have come here to chew bubblegum and kick ass...and I'm all out of bubblegum."
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Skin modified by Alcofoto.pl
Fotografia slubna Łódz      Fotografia slubna Rzeszów
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14