"> Alcofoto Forum fotograficzne :: Zobacz temat - Mechanikownia  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanikownia
Przesunięty przez: barman_pl
2011-05-30, 23:16
Autor Wiadomość
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-02-28, 19:55   

Moim zdaniem nie ma --- przecie? w 122 masz TTL czyli pomiar ?wiat?a przez obiektyw zdj?ciowy a w ET zwyk?y ?wiat?omierz selenowy zewn?trzny tyle tylko , ?e przyklejony do aparatu . W 122 mierzysz ?wiat?o jakie ju? przesz?o przez obiektyw i za chwil? b?dzie tworzy? obraz na kliszy a w ET nigdy nie wiesz tak na prawd? co obejmuje k?t widzenia ?wiat?omierza .
Mówi?c bardziej obrazowo to tak jakby? zmierzy? odleg?o?? raz suwmiark? { 122 } a drugi raz centymetrem krawieckim { ET } --- czym b?dzie dok?adniej ? Sam sobie odpowiedz .
Ja bym ju? szybciej docisk zamieni? .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
AFT -2green 


Sprz?t: A300
Imi?: Micha?
Wiek: 31
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 557
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-28, 22:48   

Chcia?em docisk zmieni? to ci??ko znale??. Niby uszkodzone zenity za darmo na ulicach le?? ale ja ?adnego znale?? nie mog?... No nic. W takim razie jeszcze pomy?l? :oz
 
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-03-01, 12:41   

A z cienkiej blaszki dorobi? i ta?m? oklei? ?eby nie rysowa?o filmu .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-01, 17:01   

Bo Zenitów, to trza szuka? na targach staroci. Najlepiej takich lokalnych. Gdy? w internecie, tudzie? na portalach aukcyjnych, ludziom sprzedaj?cym si? w dupach popierdoli?o. Wyobra?aj? sobie, ?e za Zenita starego, cha?up? wybuduj? i jeszcze na dobr? bryk? wystarczy.
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-03-01, 19:34   

a co do zmiany- skomplikowane to b?dzie, nie powiem- musisz zdj?? górn? blach?, co samo w sobie jest wyzwaniem- potem odkr?ci? pryzmat (chyba trzyma go blaszka przykr?cona na 2 ?ruby) wyj?? star? matówk?, teraz bez wyj?cia ani jednej z blaszanych ramek w?o?y? now?- ale teraz aparat mo?e nie ostrzy? prawid?owo- dlatego lepiej nie rusza?.
A blacha z ET nie b?dzie pasowa?a do 122?? z tego co widz?- w mojej ETce jest na 4 bolce.
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-02, 21:14   

Fotomechanik - rozkrecilem wszystko zgodnie z instrukcja , nawet udalo mi sie to zlozyc, chociaz nie wiem, jakim cudem. I miejsce wskazane jest czysciutkie i suchutkie. Mam jednak wrazenie, ze problem tkwi w tych ukladach od gory aparatu (popychajac ten kreciolek od ustawiania czasu jakos to sie przekreca, chociaz druga i tak blokuje. A poza tym najwiekszy problem mialem z przykreceniem oslon przeciwnaswietleniowych, bo te ma?py sa ruchome i trafienie ta srubka graniczy z cudem, ale to nic w porownaniu z tymi papierowymi usdzczelniaczami, ktore sie rozpadly najpierw na 4 czesci, a skladaja sie z 3 warst i spasowanie tego i utrzymanie w pierscieniu do przykrecenia to tylko chinczycy, pijani towarzysze radzieccy i jeden czort wie kto jeszcze moze dac rade. W kaxzdym razie wypilem sete i sklrecilem starajac sie ilosc wypowiedzianych slow okreslajacych córy koryntu ograniczac do minimum. To tyle z relacji :D
 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-02, 21:18   

Bardzo ciekawej i barwnej relacji, to musz? przyzna?.
Na te os?ony to i ja si? nie raz nakl??em i do dzi? nie wiem, jak radzieccy robotnicy sobie z tym radzili, zw?aszcza w poniedzia?ki.
Od góry tam si? nie ma co blokowa?, bardziej bym stawia? na niedostateczny naci?g roletek, a to trza skorygowa? ?rubkami na dole aparatu, po poluzowaniu przeciwnakr?tek w kszta?cie krzy?a. Jak poluzujesz te nakr?tki (przy naci?gni?tej migawce, na czasie B), to kr?c?c ?rubkami w ?rodku, czyli wa?kami, b?dziesz widzia?, która roletka jest na którym wa?ku. W Zorkach nie ma recepty, ile. Roletk? otwieraj?c? napinasz tak, ?eby si? ino zamyka?a i dodajesz jeszcze jeden i pó? obrotu, a nast?pnie kontrujesz. Drug? roletk? naci?gasz tak, ?eby si? zamyka?a i dodajesz pó?tora obrotu. Nast?pnie sprawdzasz, czy na wszystkich czasach migawka si? otwiera, a nade wszystko, czy na czasie synchronizacji otwiera si? ca?a klatka. Jak nie, to poluzowujesz ?dziebko wa?ek od zamykaj?cej. Ot i ca?a filozofia.
Dzi? ju? d?ugo nie posiedz?, bo kobita mnie odgania od komputera, ale napisz koniecznie, co dalej.
  
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-03-02, 21:21   

Mechanik- jeszcze ja si? podpytam- chodzi o Agf? Isolette II- nie dzia?a spust na korpusie- migawka to "Vario", obiektyw- Agnar- spust migawki na migawce dzia?a ok- ten popychacz normalnie wyzwalaj?cy migawk? jest po drugiej stronie tej blachy, któr? wciska- tak jest po roz?o?eniu- podczas rozk?adania uda?o mi si? to ustawi? tak, jak by? powinno- ale wtedy pozwala tylko na jednokrotne wyzwolenie i naci?gni?cie migawki- przy kolejnym naci?gu automatycznie j? spuszcza. Jaka mo?e by? przyczyna?
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-02, 21:28   

Trudno mi tak powiedzie? "z marszu", ale chyba gdzie? po drodze, mi?dzy migawk?, a spustem, ca?y ten uk?ad popychaczy gdzie? si? przycina i po zrobieniu zdj?cia zostaje w pozycji cz??ciowo wci?ni?tej. Dlatego migawka si? zwalnia od razu przy naci?ganiu.
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-02, 21:38   

Na dole nie ma zadnych srubek , poza przykrecona oslona, ktora jak idiota chcialem rozkrecic i wylecialy mi dwa walce (ciemny i jasny ) doszedlem do tego, ze to podkladki dystansowe, ktore natychmiast zalozylem, nie pytaj jakim cudem skrecilem i wiecej dotykac nie bede. Chyba , ze mnie wylecza z nadcisnienia) Poza tym zadnych elementow do krecenia nie widze . A swoja droga zsuniecie tej obudowy po odkreceniu tych srubek, to zadanie dla wytrawnych mechanikow Polskiego Fiata 126p - zanim doszedlem czym to podwazyc, zeby ruszylo :respekt
 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-02, 21:51   

Ta ?rubka, a raczej te ?rubki, s? w miejscu zaznaczonym zielon? szcza?k?. Jak ju?e? odkr?ci? t? blach? (os?on?), to powiniene? je zobaczy?. Podk?adki dystansowe te? powinny tam by?, wi?c wszystko si? zgadza. Swoj? drog?, nie wiem po kiego czorta ta blacha tam jest. Wot, technika...



Cholera, ?e te? nie mam "?ywego" aparatu pod r?k?... Mo?e znajd? lepsze zdj?cie...
O, na przyk?ad takie:



?rubki s? otoczone nakr?tkami, a te s? jeszcze przyblokowane takimi dwoma ma?ymi ?rubeczkami. Po zwolnieniu wa?ków do zera, powinno wystarczy? trzy, do czterech obrotów, ?eby uzyska? w?a?ciwe napi?cie spr??yny.
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-02, 22:07   

krece - zaraz powiem co zmajstrowalem
 
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-03-06, 12:08   

Grzesiu --- Ty mi lepiej powiedz jak uruchomi? licznik klatek w Revueflexie AC 1 --- ju? od samego pocz?tku by?y z nim k?opoty . Liczy? klatki w miar? poprawnie ale nie zerowa? si? automatycznie po otwarciu tylnej ?cianki . Nie stanowi?o to dla mnie problemu bo po prostu zapisywa?em sobie numer ostatniej klatki wskazywanej przez licznik i nowy film zaczyna?em liczy? od tej klatki .
Teraz jednak licznik stan?? zupe?nie --- wszystko dzia?a niby poprawnie --- aparat przewija film , zdj?cia robi normalnie a licznik stoi jak ... nie powiem co na weselu .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-06, 12:34   

Znów trudna sprawa, bo na odleg?o??. Trza by rozebra? i zobaczy?. Akurat z licznikiem, to nie ma problemu, bo jest na wierzchu (jak tylko zdejmiesz czapk?). z mo?liwych przyczyn, którym mo?na zaradzi? bez rozbierania aparatu, to d?wignia blokuj?ca licznik, któr? naciska wypustka na tylnej ?ciance. Ta d?wignia jest na górze po prawej stronie, w miejscu, gdzie wchodzi kraw?d? ?cianki. Czasami tam si? nazbiera syfu i d?wigienka nie chce si? cofn?? po otwarciu ?cianki. Je?li jednak tam jest wszystko okej (mo?esz to sprawdzi?, wciskaj?c rzeczon? d?wigienk? czym? cienkim, np ?rubokr?tem), no to niestety, "czapka z g?owy", czyli rozbieramy. Z tzw wewntrznych przyczyn, to mo?e by? spadni?ta spr??yna na tarczy licznika, albo co? zagi?te. Tyle jestem w stanie powiedzie? na odleg?o?? :D
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-06, 12:40   

Towrzyszu Fotomechaniku - a ja mam dalej problem z zorka - te srubki wygladaja inaczej. Sa to rozetki na srubce z mala srubka miedzy listkami tej "czterolistnej koniczyny" . Podejrzewam, ze to blokada, ale nie chce ruszac, zeby mi sie wszystko nie rozp... rozlecialo znaczy. Zaraz zrobie jakies foto.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Skin modified by Alcofoto.pl
Fotografia slubna Łódz      Fotografia slubna Rzeszów
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 15