"> Alcofoto Forum fotograficzne :: Zobacz temat - Mechanikownia  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanikownia
Przesunięty przez: barman_pl
2011-05-30, 23:16
Autor Wiadomość
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-06, 12:48   

No zrób, ale czy to nie wygl?da tak, jak na tym ostatnim zdj?ciu, które wklei?em?
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-03-06, 13:12   

Dobra --- u mnie w zasadzie ju? po problemie --- licznik ruszy? --- wyj??em to takie szkie?ko nad licznikiem i poruszy?em tarczk? ig?? --- z pocz?tku nie sz?o ale delikatnie w jedn? w drug? i posz?o -------- podejrzewam , ?e jak wkleja?em spust to jaka? odrobina kleju sp?yn??a i zablokowa?a tarczk? licznika . Teraz dzia?a tylko nadal si? nie zeruje --- ta d?wigienka jest i wydaje si? dzia?a? tzn.poddaje si? pod naciskiem i wraca na swoje miejsce ale nie powoduje to wyzerowania licznika . Chyba dam sobie z tym spokój --- wiem jak zdj?? gór? ale trzeba by znów wy?amywa? spust ------- nie chce mi si? .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-06, 13:25   

 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-06, 13:47   

Pos?u?? si? Twoim zdj?ciem (pi?kne jest :) )



Tak, te ?rubki, z których jedn? oznaczy?em nr 1, to s? blokady przeciwnakr?tek. Trzeba je wykr?ci? ca?kowicie. Nast?pnie poluzuj przeciwnakr?tki (nr 2), te w kszta?cie krzy?a malta?skiego. Niestety nie pami?tam, jaki gwint, ale próbuj. Chyba lewy...

Jak ju? poluzujesz przeciwnakr?tki, to b?dziesz móg? kr?ci? wa?kami (nr 3). Prawdopodobnie, po poluzowaniu "krzy?yków", wa?ki zrobi? "bziuuu" i migawka straci naci?g. To dobrze. Kr?? wa?kami w stron? zaznaczon? na zdj?ciu, a b?dziesz widzia?, jak roletki si? naci?gaj?. Wtedy te? zauwa?ysz, który wa?ek jest od której roletki. Najpierw we? si? za otwieraj?c?, pó?niej za zamykaj?c?. Od zupe?nego luzu, do prawid?owego naci?gni?cia, powiniene? zrobi? wa?kiem ze trzy, trzy i pó? obrotu. Jak ustawisz pierwsz? (otwieraj?c?) roletk?, we? si? za drug? i dopiero wtedy testuj migawk?. Je?li b?dzie co? nie tak, podci?gnij troszeczk? otwieraj?c?, tak z pó? obrotu i reszte ju? koryguj zamykaj?c?. Wa?ne, ?eby przy poszczególnych czasach migawka si? otwiera?a jak nale?y, a przy czasie synchronizacji, ca?kiem. ?eby to sprawdzi?, najlepiej patrze? przez aparat na wylot, robi?c "zdj?cia" ?cianie, z lamp?.

Do dzie?a i pisz na bie??co :rotfl
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-06, 14:10   

No wiec dupa, ze tak powiem.
Brak mi narzedzi. Gwint jest lewy, znaczy jak krecilem zgodnie z ruchem wskazowek zegara, to ta koniczynka calkiem spadla. wiec ja wkrecilem, ale to nie na moje lapki taka robota. naraz krecilem jedna, a i druga wcale nie lepsza. Obawiam sie, ze jednak serwis - nie mam jak tego zrobic. Ale przynajmniej zlokalizowales problem :D Jak sprawdzic synchronizacje .... ciemny jestem .... a lapki raczej do wymiany kó? w traktorach , a nie do takich srubek :D
 
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-06, 14:34   

Nie, nie! Nie poddawaj si?! Jak przeciwnakr?tka Ci spad?a ca?kiem, to j? grzecznie za?ó? (przy?ap) i kr?? wa?kiem w celu nadania po??danego napi?cia spr??yny. Tu potrzebne Ci cztery r?ce, bo jak ju? to zrobisz, to musisz wytrwa? i zakontrowa? za pomoc? tej w?a?nie przeciwnakr?tki. Pami?taj, Trzy, trzy i pó? obrotu. Acha i nie bierz si? za obydwie rolety na raz. Najpierw za?atw t? pierwsz? (otwieraj?c? posiedzenie), a dopiero pó?niej drug?. Wiem, ?e to brzmi strasznie, ale tak w?a?nie wygl?da regulacja naci?gu migawki. Nieko?cz?ce si? kontrowania, poluzowywania, znowu kontrowania, korekty i tak dalej.... Z narz?dzi... Malutkie szczypce i ?rubokr?t odpowiedni do wa?ków.
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-11, 13:23   

mam tylko srubokr?t . Nie mam: szczypczyków , cierpliwosci i dodatkowych 3 r?k .
Moze kiedys, jak sie przewietrze - moimi lapkami do skrzypiec naprawde mi trudno takie cos wydlubac. Lupa na oczy, bo nie widze, srubki jak pod mikroskop i precyzja. Nie umiem byc precyzyjny ponizej klucza 32 z rurka na przed?u?ke :P
 
 
 
AFT -filozof97 

Sprz?t: Kupa z?omu
Imi?: Kuba
Wiek: 20
Dołączył: 01 Lut 2011
Posty: 558
Wysłany: 2011-03-11, 23:23   

Marcolini- ja to neonówk? wyregulowa?em :LOL i to jeszcze wi?ksz? od ?ruby
_________________
200 ISO ma same zalety. Ziarno jak 400 czu?o?? jak 100.
 
 
Fotomechanik 


Sprz?t: Jakis tam mam... Glownie ciezki
Pomógł: 2 razy
Wiek: 44
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1005
Skąd: z lasu...
Wysłany: 2011-03-14, 11:22   

No niestety, odrobina precyzji by si? przyda?a (jak to mawia mój forumowy kolega Modelarz - Precyzyjny). Za moich aktywnych zawodowo czasów, nie by?o ?atwo o narz?dzia, cho? te, które by?y, by?y przynajmniej dobrej jako?ci. Pó?niej pojawi?a si? chi?szczyzna. Wyobra?cie sobie, ?e kiedy? popisywa?em si? przed znajomymi sztuczk?, która wygl?da?a tak, ?e owija?em sobie na kciuku (niczym Gustaw Jele?) spory pilnik, a w?a?ciwie tarnik do drewna. Wiecie w czym tkwi?a tajemnica? Narz?dzie to by?o wyprodukowane w Chi?skiej Republice Ludowej :D
A tak powa?nie, najlepsze s? tzw "zegarmistrzowskie" ?rubokr?ty Stanleya. Tylko Stanleya. Inne s? albo za mi?kkie, albo za kruche (p?kaj? jak szk?o).
 
 
Marcolini 
Abstynent


Sprz?t: Canon
Imi?: Michał
Pomógł: 6 razy
Wiek: 57
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1690
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-03-15, 00:25   

Mam taki zestaw srubokretow Jeep - z wymiennymi koncowkami - i sprawdzaja sie nawet.
 
 
 
GreenEvil 


Sprz?t: C550D
Imi?: Dorota
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Kwi 2011
Posty: 206
Skąd: Warszawa/Zielonka
Wysłany: 2011-04-17, 12:34   

O to moze mi podpowiecie.
Moja zenita 12 rznie klisze.
Rznie ja dokladnie za pomoca metalowych zabkow do niaciagania (te po prawej stronie)
Obstawiam, ze cos z lewej strony nie dziala tak jak powinno i efekt jest jaki jest.

pomozcie droga KAsiu :)
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-04-17, 13:07   

A ?e g?upio zapytam --- zwalniasz blokad? przed zwini?ciem filmu ?
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
GreenEvil 


Sprz?t: C550D
Imi?: Dorota
Wiek: 39
Dołączyła: 14 Kwi 2011
Posty: 206
Skąd: Warszawa/Zielonka
Wysłany: 2011-04-17, 13:28   

Specjalnie atechniczna nie jestem - tak zwalniam. Poza tym film jest zrywany w trakcie naciagania, nie w trakcie zwijania.
 
 
wienczyslaw5 

Sprz?t: Revueflex AC 1 Olympus C 1400 XL
Imi?: Wieńczysław
Wiek: 53
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 1006
Skąd: Zabłudów
Wysłany: 2011-04-17, 13:37   

A otwórz aparat { oczywi?cie bez filmu } i pokr?? z?batkami --- tu? przed rolk? odbiorcz? s? dwie takie malutkie z?batki --- pokr?? nimi w prawo --- powinny obraca? si? zupe?nie lu?no --- je?li tam nie ma ?adnych oporów to prawdopodobnie ?le zak?adasz film --- trzeba tak ustawi? aby okienka perforacji filmu trafia?y na z?by tych z?batek .
_________________
zatwardzialy analogowiec ------- oby ci matryca pekla
 
 
 
Grimes 


Sprz?t: Nikon, Canon, Vilia, Zenit
Wiek: 35
Dołączył: 31 Sty 2011
Posty: 622
Skąd: Che?m?a
Wysłany: 2011-04-17, 15:14   

Pomó?cie :)
Dzi? znalaz?em u wujka Zenita-E Moskva 80.
Wszystko wygl?da ?adnie, ale nie dzia?a naci?g. Chodzi lu?no, tylko jest takie delikatne cykanie. Jak wciskam spust, to nic si? nie dzieje.
Mo?e co? trzeba prze??czy?, albo do naprawy. Spróbujcie to zakwalifikowa? hehe.
Domy?lam si?, ?e d?wigienka z przodu to samowyzwalacz. Jak naci?gn? i zwolni?, to ?adnie leci, ale nic si? nie zwalnia. Jakby migawka nie by?a naci?gni?ta :/

Troch? si? pobawi?em i tak. Na otwartym aparacie jak naci?gn? migawk? r?cznie wa?kiem z dwoma z?batkami do perforacji i nacisn? spust, to dzia?a jak nale?y. Czasy te? dobiera. Naci?gn??em w ten sposób, ustawi?em B i jest otwarty póki nie puszcz? spustu, wi?c migawka raczej wszytko ok. Tylko czemu naci?g nie dzia?a :/
Teraz obs?uga :D
Na górze przy spu?cie to pewnie liczba klatek.
mi?dzy pokr?t?em czasów a naci?giem jest przycisk. Domy?lam si?, ?e to zwolnienie blokady podczas zwijania filmu.
Pokr?t?o czasów- podnie?? i przekr?ci? na naci?gni?tej migawce. Nie mog? naci?gn??- nie ruszam.
Z lewej- na ?rodku pokr?t?o do zwijania, na wewn?trznym pier?cieniu czu?o?ci, zewn?trzny- nie wiem, ale jak kr?c?, to si? w takim okienku przesuwa jakby wskazówka.
Acha. Pod pokr?t?em czasów jest jakie? co?, z po?o?eniami X- MF. O co tu chodzi. Zg?upia?em, bo w sumie zenkiem nie robi?em zdj?? :/

No i drugie pytanko :D
Dosta?em te? 8mio megapikselow? Smien?. I teraz tak. Domy?li?em si?, ?e naci?g migawki to taki ma?y dynks na obiektywie. A jak jest z przewijaniem filmu? Jest pokr?t?o z prawej strony, ale czy tam jest jaki? ogranicznik, czy jak to dzia?a, bo kr?ci si? tylko w kó?ko.
Dobra. Smien? chyba obczai?em. Jak si? w?o?y klisz?, to si? b?dzie blokowa? :)
Zaraz zak?adam pierwsz? rolk? :D
_________________
Pijak wiod?cy
fotografia ?lubna Toru?
Zdj?cia narzecze?skie Toru?
  
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Skin modified by Alcofoto.pl
Fotografia slubna Łódz      Fotografia slubna Rzeszów
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 14